За mamaFox

Здравейте, скъпи лисичета!

Казвам се Марина Иванова и съм дипломиран психолог, член на Дружеството на психолозите в България. Завършила съм магистратура приложна психология. Зад гърба си имам курсове по психологическо консултиране, мотивационно интервю, завършен тренинг с ОХ карти и арт терапия.

С удоволствие работя с деца и младежи до 18 години.

Открих моето призвание в това да помагам на младите хора да открият пътя си и да преодоляват затрудненията си в днешния дигитализиран свят на онлайн общуване и обучение.

С теб ще си говорим защо си объркан, какво те смущава и натъжава в това, което гледаш в социални мрежи, във филмите. Обект на разговорите ни могат да бъдат общуването ти с връстници в онлайн среда, както и всички тревоги, които те връхлитат в момента.

Целта ми е заедно да намерим отговорите на въпросите, които те безпокоят, по артистичен и иновативен начин с изобразително изкуство, проза, косплей и дори игри. С мен можеш да говориш спокойно за героите, на които се възхищаваш и подражаваш. Заедно можем да открием на какво могат да те научат те.

Хората ни учат на много неща – как да бъдем мили, учтиви, смели. Но сякаш масово се подценява хитростта. Много животни са използвани за вдъхновение – като вълк, лъв, тигър, ястреб, елен и др. Но когато стане дума за лисица, винаги се прави асоциация с лош герой. Според мен обаче лисицата е достойно за уважение животно, защото макар и дребничка и нежна, може да оцелява благодарение на високия си интелект. И е истинско предизвикателство да бъде опитомена. Всички сме изправени пред това предизвикателство, дори аз самата. Вярвам, че можем да израснем заедно. Вярвам, че мога да ти помогна да откриеш лисицата в теб.

Личната ми история

Минала съм през тормоз в училище, несправедливо уволнение от работа, хора, които постоянно се опитваха да ми внушат, че нямам способности и че не заслужавам щастие. И аз цял живот правех напук. Напук на родителите, напук на учителите, работодателите и дори приятелите. В работата, университета и дори в личен план станах много избухлива и постоянно се опитвах да се боря за справедливостта. Повишавах тон често, можех да си тръгна по средата на среща, без да се замислям, че това може да бъде грубо. Когато започнех работа или курс, достатъчно беше само някой да ме погледне накриво, за да ми се прииска да напусна веднага. А грешката, която всъщност е и причината да се роди mamaFox, беше попадането ми във Facebook на дискусия във връзка с актуален наболял проблем. Не можех да възприема начина, по който всички негативно реагираха по този въпрос. Написах коментар, чрез който аз всъщност просто защитавах моето мнение и нищо повече, но дръзките думи, които използвах на емоционална основа, не постигнаха друго освен безмилостен хейт, дори от познати и приятели. Изтрих коментара си, защото усещах, че всявам смут в групата и нямах сили да убеждавам тези хора в противното. Остана ми обаче горчивият вкус и неспокойната мисъл „Къде точно сбърках?“.

Анализирах внимателно постъпката си. Мислех и разсъждавах. Разговарях с близки и с майка си. Тя ми подсказа отговора, който аз дълбоко в себе си имах, но не исках да приема: „Винаги си реагирала прекалено остро и крайно, затова хората се дразнят. По-хитра трябва да станеш! Хитра като лисица!“

И мисля, че тази случка беше знакът, че най-сетне трябва да се вслушам в гласа на лисицата. Глас, който всеки от нас притежава, само трябва да има нагласата да го чуе. Аз реших да се вслушвам в този глас. Сигурна бях, че той ще ми помогне да взимам по-адекватни и полезни за мен решения.

Зададох си въпроси. Какво всъщност блокира развитието ми? Какво пречи да успея? Какво би направила лисицата в ситуация като моята? И започнах да се променям. Като за начало станах по-усмихната и мила с останалите. Започнах да контролирам бушуващите емоции и да обмислям по-внимателно решенията си. Не на последно място се вслушвах по-внимателно във вътрешния си глас. Мога да потвърдя, че в момента съм доволна от живота си и тревогите, стресът и отчаянието почти изчезнаха.

Щом аз успях, значи и ти можеш! Открий лисицата в себе си!

Сертифицирани обучения:

  1. Сертификат за участие с семинар "Крехкото поколение. Психологическа работа с юноши и младежи", Българска асоциация по Хипноза
  2. Сертификат за обучение "Професия: Детски психолог", Теодора Пампулова - психолог
  3. Базов тренинг с OH CARDS (20 часа), OH CARDS INSTITUTE BULGARIA
  4. Базов тренинг с OH CARDS "Стрес, травми, тревожност", OH CARDS INSTITUTE BULGARIA
  5. Удостоверение за участие в учебен курс "Мотивационно интервюиране - подпомагане на хората да се променят" - 80 учебни часа, Български институт по зависимости
  6. Удостоверение за практическо обучение "Студентски практики - Фаза 1", "АРТ КОЛОРС 8 ЕООД", 240 часа, МОН
  7. Certificate of Completion, Theurapetic Art Life Coach Certification, Joel and Narhalie Rivera, Victoria Hawkins, UDEMY
  8. Удостоверение за специализация "Позитивна психология", Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти, 215 академични часа, ПУ "П. Хилендарски", град Пловдив

TOP