Китсуне

Историята на Китсуне

Любопитен факт е, че колкото по-възрастно е Китсунето, толкова повече способности придобива то.

Китсуне може да им до девет опашки в зависимост на какъв етап от живота си се намира. Когато получи деветата си опашка, Китсуне става златиста или бяла.

В Япония лисиците служат на Инари, богинята на оризовите поля. Важно е да уточня, че те се делят на два вида: Зенко и Ногитсуне.

Зенко, това са доброжелателните лисици. Те защитават светилищата на Инари от зли сили и помагат на хората.

Ногитсуне са зли и пакостливи.

В японския фолклор има много истории за Китсунета, които се влюбват в хора и се женят за тях. Най-често Китсуне се превръща в красива жена, която съблазнява млад мъж и се омъжва за него. За да живее семейството щастливо, има едно условие, което трябва да се спазва. И то е Китсуне да не разкрива истинската си самоличност. За съжаление, това може да стане много трудно, защото, когато се уплаши от ядосани кучета например, лисицата бързо се разкрива.

Искам обаче да споделя трогателната история на млада Китсуне, която не успяла да запази в тайна самоличността си. А когато тайната на съпругата е разкрита, тя трябва да напусне мъжа си без възражения. Младият благородник обаче бил толкова погълнат от красотата и интелекта на Китсуне, че не можел да се примири да бъде далеч от нея. Умолявал я да остане. От тогава всяка вечер Китсуне прекарвала нощта при него, а щом настъпвало утрото, тя се превръщала в лисица и напускала дома. Така живели щастливо до края на неговите дни.

Както всяко митично създание, разбира се, и Кистуне има своето слабо място. Макар и трудно, лисицата може да бъде убита и това ще стане, ако бъдат отрязани нейните опашки.

А случвало ли ви се е да сте навън в слънчев ден и внезапно да завали? В Япония това явление се нарича „лисичи дъжд“. В някои места се счита, че две Китсунета се женят и че това е добра поличба.

Етапи на Китсуне

Китсуне преминава през различни етапи през своя живот. Това означава, че колкото повече опашки получава, толкова по-висок става нейният ранг.

Лисица с една опашка – Ичиби. Тя се счита за новородена, а нейният ранг е най-нисък.

Китсуне – Ичиби

Лисица с две опашки – Ниби.

Китсуне – Ниби

Лисица с три опашки – Санби. Китсунетата с три опашки все още набират зрялост, но започват да овладяват елементите, които са си избрали.

Китсуне – Санби

Лисица с четири опашки – Йонби. Тези Китсунета вече се считат за зрели. Могат да избегнат атаките на ловците, те самите ловуват с лекота. За Китсуне също е известно, че е добра в създаването на илюзии и го овладява именно в четвъртия етап.

Китсуне – Йонби

Петоопашата лисица – Гоби.

Китсуне – Гоби

Шестоопашата лисица – Рокуби. Тук вече лисицата получава реалния шанс да стане безсмъртна.

Китсуне – Рокуби

Лисица със седем опашки – Шичиби. Китсуне става все по-неуязвима. Силното ѝ тяло може да бъде много трудно наранено.

Китсуне – Шичиби

Лисица с осем опашки – Хачиби. Това е нещо като подготвителен етап за Китсуне. Нейната мисия сега е да доусъвършенства всичко научено дотук.

Китсуне – Хачиби

Лисица с девет опашки – Кюби. Китсуне вече има пълен контрол над силите си. Тя вече се превръща в полубог и е надарена с безсмъртие. Става златиста или бяла на цвят – символ на благоденствието.

Китсуне – Кюби

*В някои писания се споменава и десета опашка Джууби. Никой обаче не знае как Китсуне може да се сдобие с десета опашка. Ако лисицата я придобие, ще получи сатут на бог, равен на този на Инари (разбираемо е, че богинята няма да позволи току така някой да отнеме мястото ѝ).

TOP